What Are You Doing Today?

I love asking this question to my family and friends. Whenever we gather or met after greeting each other the jackpot question will be 'what are you doing today?'. The immediate response will be 'nothing' or 'not much' stalking, sleeping, watching movies, youtube, footytube, eating, playing games and etc. How boring is that? That is so boring and lifeless. Blergh....

I read Stephen R. Covey's book entitled '7 habits of highly effective people' and joined Master PIES course. One of the habits is in the book and explain in Master PIES course is 'begin with the end in the mind'. Before I was aware of the significant of this issue, I was in the same state as others in heedlessness not knowing what to do and fill out my time with idle activity and live like I was a cattle or similar.

The question arrive next is what is the end for us as human being?

Is it obtaining wealth, power and married to a great partner? No! because afterwards we will leave everything and sleep in the grave. It is not our end.

Then is it death? No ! because according to the Holy Quran, old testament or even new testament or in general abrahamic religion there is a day of judgement beyond death. Mankind will be resurrected and God will judge all our deeds from the smallest deed even an atom deed will not bypass the Judgement from Him.

Is it the end though? Where is the end? We are not there yet. Afterwards to shorten the story that every person will truly encounter without any doubt, you will be permitted either the eternal fire or garden.

Decoration purpose only ( I took this picture during summer camp in Michigan)

Then you will live there forever and ever to eternity.

.....The end......

So begin your day with end in your mind. Have you live up to the expectation of The one worthy of worship to have a good end? Or are you still doing nothing that could cause you to enter the fire?

'fail to plan means plan to fail'

The biggest problem will be HOW to live up to His expectation. We suppose to be eager to please Him as much as we can because there is nothing better than that.

My advise is sit around the scholars and righteous people. They have high understanding of the scripture and hadeeth and can help your way to the eternal garden insyaAllah. Learn as much as you can. No more excuses for God blessed us with internet.

Thank you for reading. Next time when a person ask you what are you doing today? Let the answer be 'I am pleasing Allah'.

Wallahua'lam
Ahmad Nasiruddin Abd Razak

The Addiction That Leads You To Hellfire


Bismillah,

Peace be upon all of you,

I bear witness that Allah alone is worthy of worship and Muhammad peace be upon him is His prophet.

I will explicitly list to you the addiction that is dangerous plus haram and a destroyer to humankind that I observed and have knowledge about:

1. Zina (adultery) and things are related to it;

- watching porn,
- dating,
- conversation on phone, text and etc without valid reason


2.
Smoking

-cigarette
-weed

3. Drugs (to much to be listed)
4. Gambling
5. Back biting, slander, gossip



Allah s.w.t. said:

Bala man kasaba sayyiatan waahatat bihi khateeatuhu faolaika ashabu alnnari hum feeha khalidoona 2:81



Dr Mohsin translation

Yes! Whosoever earns evil and his sin has surrounded him, they are dwellers of the Fire (i.e. Hell); they will dwell therein forever. (81)

Malay translation

(Apa yang kamu katakan itu tidaklah benar), sesungguhnya sesiapa yang berbuat kejahatan dan dia diliputi (ditenggelamkan) oleh kesalahannya itu, maka merekalah ahli Neraka, mereka kekal di dalamnya. (81)

Notice! the Arabic word sayyiatan is a singular noun which means a sin. You should understand from reading the translation that if you do one sin. Just one sin but you did it again and again you will enter to hell fire. Why? Allah explained it in these next ayahs:

Araayta mani ittakhatha ilahahu hawahu afaanta takoonu AAalayhi wakeelan 25:43



Dr Mohsin translation

Have you (O Muhammad SAW) seen him who has taken as his ilâh (god) his own vain desire? Would you then be a Wakîl (a disposer of his affairs or a watcher) over him? (43)


Malay translation

Nampakkah (wahai Muhammad) keburukan keadaan orang yang menjadikan hawa nafsunya: Tuhan yang dipuja lagi ditaati? Maka dapatkah engkau menjadi pengawas yang menjaganya jangan sesat? (43)

Afaraayta mani ittakhatha ilahahu hawahu waadallahu Allahu AAala AAilmin wakhatama AAala samAAihi waqalbihi wajaAAala AAala basarihi ghishawatan faman yahdeehi min baAAdi Allahi afala tathakkaroona 45:23



Dr Mohsin translation

Have you seen him who takes his own lust (vain desires) as his ilâh (god)? and Allâh knowing (him as such), left him astray, and sealed his hearing and his heart, and put a cover on his sight. Who then will guide him after Allâh? Will you not then remember? (23)

Malay translation

Dengan yang demikian, bagaimana fikiranmu (wahai Muhammad) terhadap orang yang menjadikan hawa nafsunya:


Tuhan yang dipatuhinya dan dia pula disesatkan oleh Allah kerana diketahuiNya (bahawa dia tetap kufur ingkar) dan dimeteraikan pula atas pendengarannya dan hatinya serta diadakan lapisan penutup atas penglihatannya? Maka siapakah lagi yang dapat memberi hidayat petunjuk kepadanya sesudah Allah (menjadikan dia berkeadaan demikian)?

Oleh itu, mengapa kamu (wahai orang-orang yang ingkar) tidak ingat dan insaf? (23)

Now do you understand the significant of these ayah? Tauhid of Allah does not only mean to say La ilaaha illa Allah but to completely surrender and obey despite of strong desire or ego. You have to put your desire and ego down and bow down to Allah's decree and will.

Even for a person that prays, give out charity and accomplished the pilgrimage if he is trap in the addiction, then he is not only slave to Allah but also slave to his sin. You cannot be slave to Allah and sin at the same time. That is called syirk (partnering Allah). Don't take your sin as your God it is not worth it to enter hell forever.

Don't close your heart, eyes and ears when the ayah has been explained to you. Make repentance sincerely and Allah will accept your repentance. The only way you can get out this is with strong will. Really really strong will to become closer to God.


Allah is oft-forgiving and Merciful to his servant:

Qul ya AAibadiya allatheena asrafoo AAala anfusihim la taqnatoo min rahmati Allahi inna Allaha yaghfiru alththunooba jameeAAan innahu huwa alghafooru alrraheemu 39:53



Dr Mohsin translation
Say: "O 'Ibâdî (My slaves) who have transgressed against themselves (by committing evil deeds and sins)! Despair not of the Mercy of Allâh, verily Allâh forgives all sins. Truly, He is Oft-Forgiving, Most Merciful[] (53)

"And turn in repentance and in obedience with true Faith (Islâmic Monotheism) to your Lord and submit to Him, (in Islâm), before the torment comes upon you, (and) then you will not be helped. (54)


Malay translation

Katakanlah (wahai Muhammad): Wahai hamba-hambaKu yang telah melampaui batas terhadap diri mereka sendiri (dengan perbuatan-perbuatan maksiat), janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah, kerana sesungguhnya Allah mengampunkan segala dosa; sesungguhnya Dialah jua Yang Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. (53)


Dan kembalilah kamu kepada Tuhan kamu dengan bertaubat, serta berserah bulat-bulat kepadaNya, sebelum kamu didatangi azab; kerana sesudah itu kamu tidak akan diberikan pertolongan. (54)

While we still given life lets turn to Allah and free ourselves from the slavery of sins to only be slave to Allah. For that is true freedom.

Reminder for myself and others

Your brother,
Ahmad Nasiruddin Abd Razak

Jom Support IAW !

Marilah kita sama-sama memeriahkan lagi program Islamic Awareness Week yang berlangsung sepanjang minggu ini. Boleh lihat tentatif di bawah.

Jika kita tidak mampu nak support dengan wang ringgit, namun sekurang-kurangnya kita sebenarnya mampu untuk support dengan menghadirkan diri ke program-program yang telah diaturkan.


Nama pun Islamic Awareness Week, maka program-program yang telah disusun oleh Muslim Student Association in Vanderbilt ini, tidak lari daripada matlamat yang satu yakni untuk memberi kesedaran tentang Islam yang syumul dan luas ini kepada para pelajar Vandy terutama yang bukan Islam.


Namun, jika orang Islam sendiri tidak mampu untuk meluangkan masa mereka sedikit untuk program-program berunsurkan Islam, bagaimana mungkin orang bukan Islam akan tertarik dengan program-program seperti ini? Fikir-fikirkanlah sahabat-sahabat sekalian!


Ajaklah kenalan-kenalan anda yang bukan Islam (yang bukan sedikit) ke program-program ini. Inilah peluang keemasan kita untuk menyampaikan Islam kepada mereka. Jika kita kasih kepada mereka, sepertimana kita bergelak ketawa, bergurau senda dengan mereka, janganlah kita biarkan mereka berada dalam gelap Jahiliyyah lagi, yang hanya akan membawa mereka kepada tangisan di akhirat kelak.

Tentatif IAW
(diambil daripada email oleh Hana Nasr, Presiden MSA)

MONDAY 7:00 PM FEBRUARY 22, 2010 SARRATT CINEMA -- WHY ISLAM?

Muslim converts talk about their entry into and experiences with Islam. Why did they choose to convert? Why Islam? How did their decision affect other aspects of their life? These are all questions you can ask them as a panel of Muslims will be available to the general audience.


TUESDAY 6:30 PM RECEPTION 7:00 PM PERFORMANCES FEBRUARY 23, 2010 SARRATT CINEMA -- EXPRESSING *MY* ISLAM

How Muslim Americans deal creatively with being Muslim in America through music, poetry and comedy. Featuring the talented New-York based Muslim American comedian, Aman Ali (http://amanali.net/) and performances by your fellow Muslim students.

*Food/Refreshments will be provided!!!


WEDNESDAY 4:00 PM FEBRUARY 24, 2010 SARRATT PROMENADE -- INTERNATIONAL FAIR

This event will feature a vibrant display of cultures and countries around the globe as reflected within our own community here at Vanderbilt!


THURSDAY 7:00 PM FEBRUARY 25, 2010 SARRATT CINEMA -- MUSLIM InterACTIONS

Come listen to Rami Nashashibi, the executive director of the Inner City Muslim Action Network (IMAN), speak on Thursday. Learn how Muslims interact with the greater community through service, civic engagement, and participation in social justice movements. Mr. Nashashibi will talk about his own work in Chicago's Southside working with minority and urban communities to dampen the pervasive symptoms of inner city poverty and abandonment. For more information on the speaker and his organization, please visit http://www.imancentral.org/

* Food/Refreshments will be provided!!!


FRIDAY 12:20 PM FEBRUARY 26, 2010 ALL FAITHS CHAPEL -- OPEN FRIDAY PRAYER (JUMAAH)

Prayer is a daily part of a Muslim's life, while the Friday Jumaah prayer is perhaps the most significant. Come experience a weekly Muslim spiritual tradition.

There are also two other events later that night:
1) Brothers Sports Night at the Rec. There will be competitions in soccer, basketball, etc.
2) Sister Social Night in Cole Study Lounge


Aku Hanya Islam Pada Nama

Solat tidak pernah tertinggal,

Gosip pun tidak pernah tinggal jua,

Jaga tepi kain orang,

Lupa pada keburukan diri,

Tak pernah nak bertaubat pada ilahi,

Aku hanya Islam pada nama.


Zakat ku bayar,

Namun riba tetap ku ambil,

Sedekah menyebabkan aku miskin,

Sibuk sangat dengan dunia sementara,

Tiada masa bagiku beribadah,

Aku hanya Islam pada nama.


Aku ucap bahawa Allah sahaja yang layak disembah,

Aku kata aku cinta Allah,

Tapi setiap jam aku chat dengan pakwe,

Setiap saat aku nak bersama makwe,

Dia yang aku paling puja dan suka,

Aku hanya Islam pada nama.





Aku bersaksi tiada yang layak disembah melainkan Allah dan Muhammad itu utusan Allah.

Aku kata aku yakin dengan Al-Quran,

Dalam tu Allah kata jangan dekati zina,

Dekat pun tak boleh, berzina apatah lagi,

Seronok pula berborak dengan berlainan jantina,

Membuatkanku ketagih dan nak lagi,

Mula-mula ditempat terbuka beramai-ramai,

Kemudian tertutup di internet berdua,

Kemudian Allah sahajalah yang tahu,

Aku hanya Islam pada nama.


Islam maksudnya menyerahkan diri sepenuhnya kepada Allah,

Hati, lisan mahupun anggota,

Semuanya kena serahkan kepada Allah,

Tapi aku suka baca horoskop dan tilik nasib,

Aku serahkan masa depanku pada bintang-bintang dan kuiz-kuiz tilik nasib,

Bila dapat result yang baik aku lega,

Bila dapat result buruk aku duka,

Aku hanya Islam pada nama.


Hijab tu wajib bagi lelaki mahupun wanita,

Itu Allah yang suruh tiada syak lagi,

Lelaki kena tundukkan pandangan,

Perempuan kena berhati-hati dalam pergaulan,

Aku tahu melihat aurat itu salah,

Aku tahu bertepuk tampar dengan lelaki tu parah,

Aku ikut orang lain buat bukan ikut kehendak Allah,

Aku hanya Islam pada nama.


Aku pakai tudung,

Aku pakai baju kurung,

Aku tak bisa melihat ada orang berdua,

Aku tak bisa melihat benda yang curiga,

Kena heboh dan beritahu orang lain,

Allah kata jangan,

Tapi itu yang lebih ku suka,

Aku hanya Islam pada nama.


Aku munafik rupanya,

Nampak macam Islam,

Tapi hati tak percaya Allah dan hari pembalasan,

Tuhanku hawa nafsu,

Yang penting aku seronok dan suka,

Bila ada iftar aku paling laju,

Bila ada kelas tentang Allah kau pergi dulu,


Aku mahu bertaubat ya Allah,

Baru kutahu sukar nak masuk syurga,

Aku bersaksi dengan penuh keyakinan,

Penuh kebenaran,

Kau sahajalah yang layak disembah,

Bukan nafsuku,

Bukan apa yang orang suruh,

Bukan bintang-bintang,

Sebab semua itu Kau ciptakan,

Kau sahajalah yang layak disembah,


Islam bukan hanya pada nama,

Pada hati, lidah dan anggota,

Pada mu'amalat, pada syari'at,

Pada setiap detik setiap saat,


P/S:

1. Peringatan ini lebih-lebih lagi untuk diriku.

Ahmad Nasiruddin Ab Razak

Pelajar Muslim dan Muslim yang Belajar

Which one of them are you? Pelajar Muslim or Muslim yang belajar?
Salam,

Alhamdulillah saya ada dialog to share with you guys. :)

Dialog usrah ni ubah2 sket eh. Hehe tak ingat semuanya.

Kak I : Let's think, is it the same? What's the difference?

Z: Kalau ikut tatabahasa, pelajar Muslim bermaksud status pelajar itu, manakala Muslim yang belajar, is Muslim yang belajar? Belajar as in perbuatan. Pelajar Muslim tak semestinya belajar kan. KOT?

X : Mungkin pelajar Muslim tu noun? Muslim yang belajar tu verb.

Kak I : Hmm...macam sama je argument korang dua ni tak?

Y : Err.. saya rasa Pelajar yang Muslim ni belajar bersungguh-sungguh, tapi Muslim yang belajar ni tak bersungguh-sungguh sangat kot?

Kak I : Hmmm nak dekat dah, cuma terbalikkan je.

E : (in attempt untuk terbalikkan ayat Y) Pelajar Muslim tak belajar bersungguh-sungguh, Muslim yang belajar, belajar bersungguh-sungguh?

Kak I : ......salah jugak ni. hmmm

*hint2 Kak I kasi korang tak dapat eh panjang sangat klaw nak include, hehe*

So what do you think the difference is? Dah dapat teka?

Z : Saya rasa, Pelajar Muslim ni hanya pada nama sahaja dia
Muslim. Manakala Muslim yang belajar ni, dia belajar dan beramal dengan Islam?

Kak I : Sikit lagi!!

Z : Pelajar Muslim dia belajar sahaja, tapi agama dia Islam. Muslim yang belajar is Muslim yang baca doa, solat and etc DAN belajar.

Kak I : Tepat!!


Okay, nampak tak apa argument tajuk ni? So which one of the TWO categories do you fit in?

Pelajar Muslim

Priority pada belajar. Islam comes second.
Contoh? Asar masuk pukul 3 let's say. Masa tu dia belum lagi solat Zuhur, and dia tengah belajar untuk exam ni.

"Sikit lagi niii. Habis chapter ni aku semayang la. Betul ni"

Nampak tak? Islam dia comes second.

Muslim yang belajar

Priority pada Islam first. Belajar comes second.

Contohnya, dia solat hajat dulu, baca doa, baru dia buka buku and belajar.

Siapa kata kita tak boleh score kalau Islam comes first? Islam is a way of life. Kalau awak tak beramal dengan Islam, apa yang awak amalkan sebenarnya?

Hihi creepy kan soalan tu. Saya pun cuak gak. Tendency nak melambatkan solat bila kita belajar memang senangggg sangat.

Dah ingat? Jangan la buat lagi kan? InsyaAllah. Semoga kita semua tergolong dalam golongan Muslim yang belajar. Islam comes FIRST! :)

Ganbatte!!
Oleh: N.H Zainol Abidin

Vandy Halaqahs Recording

Assalamualaikum warahmatullah,

Alhamdulillah, Vanderbilt MSAV has organized series of halaqahs on campus in effort to educate Muslim community about Islam. We also want to thank our beloved teachers Dr Awadh Binhazim and abdul Rahman Chao for the knowledge that were given to us. May Allah reward them bountifully and give them barakah in life.

I want to apologize because today halaqah were not recorded (my bad) but we have the power point slides so that you may look at the material. InsyaAllah it will be uploaded soon.


Here it is:

Vandy halaqah 16 January 2010 - akidah - Dr Binhazim



If the link doesn't work or the audio is bad please tell me so I may improve insyaAllah.

Nasir

Kartun Islami (7 Golongan Dijanjikan Syurga-Hadis)

Kartun pertama Vandy Muslim News bertajuk "7 Golongan Dilindungi Arasy Allah" berdasarkan hadis Rasulullah yang telah dilukis oleh ~hanristudio boleh di access di page Kartun atau di (http://vandymuslimnewskartun.blogspot.com/) .

Semoga lebih ramai lagi akan tampil dengan karya-karya kreatif untuk menyampaikan mesej Islam secara lebih berkesan.


Vandy Muslim News amat berbesar hati untuk menerima karya-karya kreatif (kartun, photoshop, video dan sebagainya) lebih-lebih lagi jika hasil kreativiti para pelajar Vanderbilt University.

Assalamualaikum.

Interfaith Dialogue: Konsep Anjuran Islam

Semalam bertempat di Student Life Center telah berlangsungnya Interfaith Dialogue yang wakil-wakilnya terdiri daripada Atheis, Baha'i, Buddhist, Catholic, Islam, Yahudi dan banyak lagi. Kita selaku orang Islam amat menyambut baik program-program seperti ini dan sepatutnya kitalah yang menjadi pihak penganjur.

Kita perlu menyangkal dakwaan-dakwaan bahawa program seperti ini mampu menyesatkan umat Islam. Ya, umat Islam akan sesat hanya jika mereka tidak mempunyai ilmu apatah lagi jika tidak mempraktikkan Islam dalam kehidupan mereka dan tidak meyakini undang-undang dan peraturan Islam.

Tetapi Islam menyambut baik acara-acara debat antara agama kerana anjuran Allah S.W.T dalam surah An-Nahl (16:125) yang berbunyi:
ادْعُ إِلِى سَبِيلِ رَبِّكَ بِالْحِكْمَةِ وَالْمَوْعِظَةِ الْحَسَنَةِ وَجَادِلْهُم بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ إِنَّ رَبَّكَ هُوَ أَعْلَمُ بِمَن ضَلَّ عَن سَبِيلِهِ وَهُوَ أَعْلَمُ بِالْمُهْتَدِينَ
Serulah ke jalan Tuhanmu (wahai Muhammad) dengan hikmat kebijaksanaan dan nasihat pengajaran yang baik, dan berbahaslah dengan mereka (yang engkau serukan itu) dengan cara yang lebih baik; sesungguhnya Tuhanmu Dia lah jua yang lebih mengetahui akan orang yang sesat dari jalanNya, dan Dia lah jua yang lebih mengetahui akan orang-orang yang mendapat hidayah petunjuk.
Medium debat ialah medium dakwah terbaik lebih-lebih lagi di Vandy. Di kala orang ramai sering mempunyai tanggapan negatif tentang Islam, medium debat mampu untuk menjawab segala tuduhan-tuduhan serta sangkaan tentang Islam yang kita ketahui tidak benar.
Dalam suasana Islam menjadi agama minoriti serta dipalit lumpur dengan peristiwa 9/11 di US ini, debat mampu untuk menyuarakan dan menyatakan konsep-konsep dan pendirian sebenar Islam dalam hal-hal tersebut. Begitu juga, imej yang ditonjolkan oleh umat Islam tidak mampu menarik minat mereka untuk mengenali Islam lebih dekat.

Saya teringat kata-kata seorang Muslim yang convert apabila sebelum ini beliau menganggap orang Islam ialah orang yang menyembah batu sebagai Tuhan. Beliau bersangkaan sedemikian kerana melihat umat Islam menyembah kaabah. Jadi, di sini kita dapat melihat bahawa kita mestilah menyebarkan kefahaman tentang Islam dengan segala medium dan cara yang ada dan salah satu caranya ialah debat. Hal ini kerana, di Hari Akhirat nanti, kita pasti akan ditanya oleh Allah tentang usaha kita menyebarkan Islam.

Islam itu "rahmatan lila'lamin" yakni menjadi rahmat untuk sekalian manusia di muka bumi ini. Oleh itu, Islam merupakan penyelamat kepada manusia tidak mengira bangsa. Kenapa? Kerana Islam sahaja mampu untuk menyelamatkan manusia daripada azab Allah di akhirat. Allah telah mengikitiraf Islam sebagai satu-satunya sistem hidup pilihan manusia dalam surah Ali-Imran (3:19) yang berbunyi ;
إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللّهِ الإِسْلاَمُ
Sesungguhnya agama (yang benar dan diredai) di sisi Allah ialah Islam.
Logiknya, kita kasihan apabila melihat seseorang yang tidak cukup duit, merempat di tepi-tepi jalan tetapi sebagai orang yang meyakini bahawa Allah sebagai "Maliki yaumiddin" yakni raja yang berkuasa di akhirat kelak, kita sepatutnya lebih-lebih lagi kasihan jika seseorang itu tidak cukup belanja, meminta-minta pahala amalan di akhirat kelak.

Selaku umat Islam juga, kita haruslah berilmu supaya kita lebih meyakini Islam sebagai nadi kehidupan kita serta mampu menjawab pertanyaan-pertanyaan orang bukan Islam. Kita juga mestilah mempunyai ilmu tentang Islam supaya generasi yang kita lahirkan selepas ini merupakan generasi yang takutkan Allah dan mencintai Rasulullah.

Jadi, jangan hanya melihat orang berdebat! Datanglah halaqah (Sabtu), usrah, kuliah tafsir (Ahad) dan pelbagai lagi supaya kita menjadi muslim yang benar di mulut dan benar dalam perbuatan seharian.
Disediakan oleh: Mr. FBI

Tuhan Dosaku Menggunung Tinggi

Kita manusia tidak akan pernah terlepas daripada melakukan dosa dan kesilapan. Sama ada dosa sesama manusia mahupun dosa dengan Allah.

Selalunya apabila kita berdosa kepada manusia, kita mudah melafazkan ampun dan maaf namun apabila kita berdosa kepada Allah, kita suka bertangguh dan lebih teruk lagi jika kita tidak merasakan perbuatan kita itu sebagai dosa dan maksiat kepada Allah.

Apabila kita terpijak kaki kawan, kita terus kata "Weyh,sori-sori. Aku betul-betul tak sengaja". Apabila kita berdosa dengan ibu bapa pula, kita terus mohon maaf dan berjanji tidak akan buat lagi. Paling-paling kurang, kita pasti minta maaf kepada ibu bapa ketika Hari Raya. Apabila kita berdosa dengan guru suatu ketika dahulu, pun terus kita mohon maaf. Paling-paling kurang pun, kita pasti akan memohon maaf ketika Hari Guru atau sebelum mengambil SPM supaya mendapat keberkatan.

Kita sudah terbiasa dengan amalan memohon maaf pada waktunya yakni Hari Guru, Hari Ibu, Hari Bapa. Tetapi, bagaimana pula dengan Hari Allah? Sedangkan kita melakukan dosa kepadaNya setiap hari? Adakah kita ingin mengatakan bahawa Allah itu hanya wujud pada Hari Jumaat ketika kita solat Jumaat dan Hari Raya Aidilfitri ketika solat Hari Raya? Nauzubillah min zalik. Ketahuilah bahawa Allah setiap saat mengawasi kita tanpa mengantuk, tidur mahupun penat mentadbir hal ehwal ciptaanNya seperti dirakamkan dalam ayat kursi (2:255).

Adakah amalan kita seharian terutama solat benar-benar khusyuk dan ikhlas kepadaNya atau masih dilakukan sambil memikirkan homework yang belum siap? Adakah dalam setiap perkara dan situasi, kita mementingkan Allah lebih dari segala perkara yang lain? Sudahkah kita bersedia dengan amalan-amalan yang soleh apabila tibanya saat kematian? Serta, adakah kita sudah melaksanakan segala kewajipan yang Allah taklifkan ke atas kita? Fikir-fikirkanlah kembali.

Sebenarnya, kita sendiri yang menzalimi diri kita. Kita yang sengaja menyibukkan diri dengan pelbagai perkara sehingga melupakan kewajipan kita kepada Allah. Sedangkan jika kita ingin kira kembali masa yang telah dihabiskan memberi makan ikan dalam Fishville, berchatting menggunakan YM dan sebagainya lagi, sepatutnya kita rasa menyesal kerana tidak menggunakan masa tersebut untuk membaca Al-Quran, menelaah buku-buku agama atau paling kurang berzikir kepada Allah.


Kita sering menyalahkan ibadah sebagai membuang masa kita. Benar atau tidak? Solat tidak sampai lima minit yang kita salahkan apabila tidak siap homework. Solat tahajud dan subuh pula dipersalahkan apabila kita tidak fokus dalam kelas. Begitu juga solat berjemaah di Annex menyebabkan kita tidak sempat mengambil makanan tengahari seterusnya mengurangkan tenaga untuk kelas seterusnya. Fikir-fikirkanlah para sahabat sekalian!

Saya mengakhiri artikel kali ini dengan doa Nabi Musa kepada Allah dalam surah Al-Qasas (28:10):
قَالَ رَبِّ إِنِّي ظَلَمْتُ نَفْسِي فَاغْفِرْ لِي فَغَفَرَ لَهُ إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ
"Wahai Tuhanku, sesungguhnya aku telah menganiaya diri sendiri; oleh itu ampunkanlah apa jua dosaku". (Maka Allah Taala menerima taubatnya) lalu mengampunkan dosanya; sesungguhnya Allah jualah Yang Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.
Oleh: Mr. FBI

Hebatnya!

Hebat? Apa yang hebat?
Seringkali kita mendengar orang-orang disekeliling kita mengatakan tentang kehebatan sesuatu seperti kelebihan, kecantikan yang dimiliki seseorang, kecanggihan dan kemodenan teknologi, kebijaksanaan dan bermacam-macam kehebatan lagi yang boleh kita ungkapkan dalam kehidupan seharian kita.

Ya, memang semua itu adalah hebat-hebat belaka dan tidak dapat disangkal lagi. Malah kehebatan dan kelebihan ini memberi manfaat kepada manusia terutamanya dalam kehidupan seharian. Dengan kehebatan teknologi, kita sedar tanpa telefon, amat susah untuk kita berkomunikasi antara satu sama lain, terutamanya rakan sekerja, ibubapa, adik-beradik dan saudara-mara. Tanpa komputer, betapa sukarnya kita untuk kita melengkapkan assignment dengan kemas dan teratur, malah tanpa komputer juga anda semua pasti tidak berkesempatan membaca artikel ini!

Cuba kita perhatikan alam sekeliling kita. Lihatlah bintang yang bertaburan di angkasa. Sekecil-kecil bintang-bintang yang kita lihat dari bumi sebenarnya mempunyai saiz yang berganda-ganda besarnya berbanding matahari! Bayangkan matahari yang mempunyai diameter 1.392×106 km, adalah antara bintang terkecil di dalam alam semesta. Betapa kerdilnya matahari berbanding bintang-bintang yang lain.

Wahai pembaca yang bijaksana, cuba anda fikirkan apakah kedudukan kita di alam ini. Sedangkan matahari yang kita sangka gagah itu sendiri amatlah kerdil, mengapa manusia masih menganggap dirinya gagah perkasa? Mengapa manusia masih sombong dan takabur? Mengapa manusia masih lagi bersifat bakhil?

Semua persoalan ini akan bermain di fikiran sekiranya kita BERFIKIR. Kita selalu berfikir untuk kejayaan dan kesenangan hidup, berfikir untuk kemajuan dan perubahan diri. Malah dengan kehebatan pemikiran, manusia mampu mengapungkan besi di pemukaan air. Dengan kehebatan pemikiran juga manusia boleh mengapungkan besi di udara.

Walaupun pada asalnya mengapungkan besi di air dan udara (kini dipanggil kapal dan kapal terbang) adalah perkara yang mustahil mengukur dari sudut logik kerana ketumpatan besi yang lebih tinggi berbanding udara dan air, tetapi dengan berfikir, akhirnya perkara itu menjadi realiti dan bukan lagi fantasi.

Manusia mampu berfikir untuk semua itu. Albert Einstein, genius yang menjadi perantis kepada penemuan tenaga nuklear dan pengasas kajian tenaga itu, Wright bersaudara yang mampu mereka cipta bentuk kapal terbang serta Ibnu Sina, guru kepada doktor-doktor pada zamannya yang ilmu perubatannya menjadi rujukan seluruh dunia hingga kehari ini, mereka semua mendapat sanjungan, penghormatan dan nama kerana mereka BERFIKIR.

Betapa hebatnya fikiran manusia. Sudah pasti berfikir untuk perkara-perkara ini tidak salah. Malah Allah suka bagi mereka yang cuba untuk memperbaiki diri sendiri dan kehidupan serta bagi mereka yang berusaha. Tetapi pernahkah terlintas di fikiran kita untuk berfikir tentang kehebatan Ilahi? Pernahkah kita belajar menuntut ilmu selama ini keranaNYA? Pernahkah kita melangkah ke suatu tempat dengan niat keranaNYA? Berapa kalikah kita bersyukur kerana nikmatnya selepas makan, minum, tidur dan diberi kesempatan bernafas hingga ke saat ini?

Pernahkah juga kita berfikir tentang nikmatnYA yang paling besar.......iaitu NIKMAT IMAN. Jika kita tidak beriman, Islam bukan lagi menjadi agama suci kita pada hari ini. Dengan imanlah kita semua masih lagi Islam, yakin dan percaya dengan akal dan hati bahawa Allah itu Tuhan yang tidak nampak di mata yang wajib disembah dan Muhammad yang kita tidak sempat melihatnya ialah pesuruh Allah. Dengan iman jugalah kita masih lagi solat, berpuasa, dan mengikut perintahNYA.

Tanpa iman, kita sesat, buntu dan berada dalam kegelapan tanpa kita sedari. Tanpa nikmat iman dan Islam ini, mungkin kita akan termasuk dalam golongan kafir. Jika kita termasuk dalam golongan kafir dan munafik, nescaya nerakalah tempat kita kembali untuk SELAMANYA selepas ajal tiba. Setelah ajal tiba, apakah makna semua kebongkakkan, kesombongan, ujub dan riak ketika hidup? Fikirkan dengan otak kita yang hebat ini...

Besarkah Kita?

Saya akhiri dengan nasihat daripada Al-Quran dalam surah At-Tahrim (66:6);
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَارًا وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ عَلَيْهَا مَلَائِكَةٌ غِلَاظٌ شِدَادٌ لَا يَعْصُونَ اللَّهَ مَا أَمَرَهُمْ وَيَفْعَلُونَ مَا يُؤْمَرُونَ
Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah diri kamu dan keluarga kamu dari neraka yang bahan-bahan bakarannya: manusia dan batu (berhala); neraka itu dijaga dan dikawal oleh malaikat-malaikat yang keras kasar (layanannya); mereka tidak menderhaka kepada Allah dalam segala yang diperintahkanNya kepada mereka, dan mereka pula tetap melakukan segala yang diperintahkan.


Disediakan Oleh : Izzat Hanafi Mukhlis
(The Caliph)
Chemical Engineering Major

Post Pertama


Alhamdulillah, segala puji bagi Allah, Tuhan yang menciptakan kita dan mengurniakan kita pelbagai rahmat dan nikmat tanpa perlu kita meminta apatah lagi membayarnya.

Syukur kepada Allah kerana hasrat untuk mewujudkan sebuah akhbar mingguan menerusi medium blog buat pelajar Islam di Vanderbilt terutama kepada pelajar Melayu akhirnya terlaksana jua. Tarikh keramat 15 Februari 2010 menyaksikan penubuhan blog akhbar ini yang tidak lain dan tidak bukan bertujuan untuk memberi informasi tentang akademik, sahsiah, agama dan isu semasa kepada para pelajar di Vanderbilt.

Dalam arus kemodenan berasaskan kelajuan internet ini, blog dan laman web bercambah dengan banyaknya bagaikan salji yang turun pada bulan lepas sehingga mampu menutupi serta mempengaruhi pemikiran manusia dan tidak kurang juga blog yang menggoyahkan pemikiran dan akidah umat Islam.

Kita dapat lihat di Vandy sahaja, di kalangan para pelajar Vandy, hampir semua pelajar Melayu mempunyai blog atau laman web tersendiri. Ada yang ingin menyuarakan pendapat mereka, menyatakan ketidakpuasan hati, catatan diari peribadi malahan ada yang hanya menjadikannya sebagai hobi di waktu lapang.

Namun, saya fikir lebih baik jika kita hanya mempunyai satu laman atau blog yang mampu memberikan informasi yang ilmiah dan berguna kepada kita baik dari segi akademik, agama, kehidupan dan sebagainya lagi.

Dengan berpandukan niat ini, maka blog berunsur akhbar ini berjaya dirasmikan di komputer Dell saya ini dan saya mengajak para pelajar Vandy untuk menulis di ruangan blog ini dengan syarat-syarat yang dipersetujui bersama.

Apa kepentingan yang saya lihat daripada blog ini ialah kita dapat menambahkan ilmu pengetahuan, dapat mematangkan fikiran dengan pemikiran daripada ramai penulis berbakat serta dapat mengetahui event yang akan dijalankan di Vanderbilt seperti program Halaqah dan pelbagai lagi. Firman Allah dalam surah Az-Zumar (39:9):
قُلْ هَلْ يَسْتَوِي الَّذِينَ يَعْلَمُونَ وَالَّذِينَ لَا يَعْلَمُونَ إِنَّمَا يَتَذَكَّرُ أُوْلُوا الْأَلْبَابِ
Katakanlah lagi (kepadanya): "Adakah sama orang-orang yang mengetahui dengan orang-orang yang tidak mengetahui?" Sesungguhnya orang-orang yang dapat mengambil pelajaran dan peringatan hanyalah orang-orang yang berakal sempurna.
Allah telah membuat pertanyaan yang mana secara logiknya semua manusia mengetahuinya dan Allah (yang lebih mengetahui hal ehwal ciptaanNya) menegaskan bahawa dengan ilmu sahajalah, manusia mampu mengubah kedudukan mereka dari hina kepada mulia, dan dari rendah kepada tinggi. Namun, ilmu di sini jangan disalahertikan sebagai ilmu agama sahaja malah segala ilmu yang diterokai manusia. Walau sehingga tahun 2020 nanti pun yang dikatakan kita mampu menerbangkan kereta-kereta, penerokaan ilmu tersebut hanyalah setitik dari lautan ilmu Allah yang menciptakan otak kita. Firman Allah lagi dalam surah Luqman (31:27) :
وَلَوْ أَنَّمَا فِي الْأَرْضِ مِن شَجَرَةٍ أَقْلَامٌ وَالْبَحْرُ يَمُدُّهُ مِن بَعْدِهِ سَبْعَةُ أَبْحُرٍ مَّا نَفِدَتْ كَلِمَاتُ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ عَزِيزٌ حَكِيمٌ
Dan sekiranya segala pohon yang ada di bumi menjadi pena, dan segala lautan (menjadi tinta), dengan dibantu kepadanya tujuh lautan lagi sesudah itu, nescaya tidak akan habis Kalimah-kalimah Allah itu ditulis. Sesungguhnya Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.
Jadi, marilah kita sama-sama menjayakan dan memeriahkan blog akhbar ini supaya sama-sama kita mendapat manfaat darinya.
Oleh: Mr. FBI