The Battle

Peperangan antara al-Haq (kebenaran/Islam) dan batil sentiasa berlaku dari dulu sampai sekarang.


Sunatullahnya memang sedemikian rupa, di mana ada satu golongan yang bekerja keras untuk menyampaikan kalimah La ilaha ilallah dan menentang golongan taghut/ batil (kemungkaran) yang sentiasa membawa kesesatan pada manusia yang berselindung di sebalik pelbagai topeng.


Peperangan ini sangat jelas pada zaman dahulu di mana orang Islam berperang dengan orang kafir, secara fizikal, ianya jelas dan nampak seperti dalam Perang Badar, Perang Tabuk sehingga ke Perang Salib di mana orang muslim melawan The Crusades.


Tapi, pada zaman sekarang, taghut telah bertopengkan pelbagai wajah sehingga kita (golongan yang memanggil diri sebagai daie) tidak menyedarinya.


Taghut/Batil zaman kini salah satunya adalah hedonisme (pemujaan melampau terhadap manusia/individu, kumpulan tertentu yang tidak mendekatkan diri pada Sang Pencipta, etc), pemikiran sekularisme, kartun-kartun di TV yang menanam benih-benih di minda, iklan-iklan juga pidato-pidato berunsurkan politik dan macam-macam lagi.


Inilah yang dikatakan Serangan Pemikiran ataupun Ghuzwatul Fikr.


Orang-orang bukan Islam sedia maklum yang orang-orang Islam sukar untuk dikalahkan dengan kekuatan tentera, oleh itu mereka menyerang pemikiran orang-orang Islam sedikit demi sedikit tanpa disedari. Orang-orang Islam yang dahulunya memegang dua pertiga dunia, kalah dengan mudahnya apabila diserang bertubi-tubi setelah kejatuhan Tamadun Abbasiyyah. Walaupun Islam naik semula pada Zaman Tamadun Uthmaniyyah, ia jatuh kembali dan menjunam jatuh setelah penghapusan khalifah oleh Mustafa Kamal at-Tartuk.





Ya, sudah tentu ramai yang sedia maklum dengan sejarah turun naiknya Islam. Sejarah selalu disingkap dan selalu diulang berkali-kali untuk mengingatkan kita akan kesilapan orang-orang Islam dahulu.


Jadi, apa point karangan ini ?


Sedarlah rakan-rakan bahawa :


Peperangan antara al-Haq dan al-Batil akan sentiasa berlaku, namun di sebelah mana kita berada ketika itu.


Dan kita, sebagai insan, yang memang diciptakan mudah terlupa akan sentiasa melupai hakikat ini. Dan secara automatic akan berada dalam "comfort-zone".


Sibuk dengan studies, sibuk dengan kerja "part-time", sibuk dengan kerja-kerja organisasi, sibuk dengan "hiburan sementara" akan menyebabkan kita terlupa dengan big picture mengapa kita bekerja atas jalan ini dan tanggungjawab kita untuk menunaikan haq syahadah yang disebut-sebut setiap hari.


Zaman telah berubah. Evolusi dan teknologi berkembang dengan giatnya. Begitu juga taghut yang berkembang selaju bullet train di Jepun dan France.


Kerja-kerja sentakan terhadap realiti seharusnya berlaku segiat perkembangan teknologi, tapi hakikatnya kita terlarut dengan perkembangan teknologi itu sendiri.


Mengapa jadi begini?


Jawapannya terletak pada anda.


Ketuklah pintu hati dan tanyalah pada diri..


Di mana hilangnya semangatmu yang membara suatu ketika dulu?


Di mana hilangnya tindakan-tindakan yang pernah dituturkan suatu ketika dulu?


Di mana rijal-rijal yang sedia mengorbankan diri, tenaga dan harta untuk islam seperti zaman dahulu?


Di mana orang-orang yang menyahut dan menerima tanggungjawab ini?


Hanya menasihati,

Anonymo-US

(Mac 27)


Why Did You Bring This Up!?

Assalamualaikum dear brothers and sisters in humanity,
I start with the name of Allah the most beneficent and most merciful.

Today's story is about a person that was given a name Abu Lahab . Abu Lahab means "Father of Flame" because he is promised hellfire by Allah. Abu Lahab is the uncle of the prophet Muhammad s.a.w. He is a merchant and very successful in his idol business. He was from a noble and legendary lineage of Abdul Mutallib.

This family line is called Banu Hashim and known as people of God by the people of Arabia after the incident of rediscovery of zam zam well and also well known legend of total annihilation of the elephant army from Yemen.

When coming from a noble, rich and wealthy family sometimes people get arrogant just like Abu Lahab. He is a very busy person and to sum up he is a people of this worldly life. All that matter to him is the accumulation of wealth and gaining power and influence.

"Mawi world"

He is so attached to world that when the prophet s.a.w. called the people of Makkah to hill of Safaa, and after the prophet s.a.w. address each tribe and clans in Makkah, and so the prophet s.a.w. called everyone to worship only Allah, the only deity worthy of worship and to follow him, the messenger of God. Abu Lahab said something really rude, he said kind of "curse you Muhammad! Is this what are you called us for!?"

He got angry because the prophet s.a.w. making da'wah to him in the middle of busy day at Makkah.

Then Allah s.w.t. revealed the ayah below named surah al-Masad/al-Lahab.
بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
تَبَّتۡ يَدَآ أَبِى لَهَبٍ۬ وَتَبَّ (١) مَآ أَغۡنَىٰ عَنۡهُ مَالُهُ ۥ وَمَا ڪَسَبَ (٢) سَيَصۡلَىٰ نَارً۬ا ذَاتَ لَهَبٍ۬ (٣) وَٱمۡرَأَتُهُ ۥ حَمَّالَةَ ٱلۡحَطَبِ (٤) فِى جِيدِهَا حَبۡلٌ۬ مِّن مَّسَدِۭ(٥

Perish the two hands of Abû Lahab (an uncle of the Prophet), and perish he! (1) His wealth and his children will not benefit him! (2) He will be burnt in a Fire of blazing flames! (3) And his wife too, who carries wood (thorns of Sadan which she used to put on the way of the Prophet (SAW) , or use to slander him). (4) In her neck is a twisted rope of Masad (palm fibre). (5)
It is not a sinful act to have wealth and excelling positions in society but when call to obedience to Allah come to us we must listen carefully and thank the person that gave us the advice regardless who they are.

There are among us that can talk and chit chat or read about football, politics,economy, soccer, acedemic, girlfriends, boyfrends, gossip girl, korea, japan and whatever regarding the worldly life from night to dawn for hours and hours but once a person join and start the topic of the hereafter, the angels, volunteer, helping the needy, God and any matter related to the religion their face turned sour and blackened.

They say "Why did you bring this up? Get out of here!"

Also when they received email concerning da'wah and spirituality they felt hatred towards it and throw it away into the trash. They curse the people who sent that email just like Abu Lahab cursed the Prophet s.a.w.

Also whenever they got invitation for Islamic lectures or conference, they put it down very quickly but when someone offer to come to concert which is haraam they walk toward it really quickly. I found this very true in the Vanderbilt community.

"Lets go to Michigan"

This person has the potential to be the Abu Lahab of this age. Sometimes they don't say it (i.e. the hatred) out loud but we can see that they become uncomfortable when this occurred.

I hope we all learn about Abu Lahab and so that we can avoid imitating him without realizing. Also very strict reminder that now you know about Abu Lahab, don't go around and label everyone to be Abu Lahab but use it to reflect upon ourselves and contemplate our life and asked the question "am I like Abu Lahab?" or "am I like the sahabah?"

Spread the words....


Assalamualaikum
Nasiruddin

Kelemahan Ditukar Kekuatan

Apakah kelemahan utama yang ada pada seorang lelaki?

Adakah sifat egonya, pemalasnya atau keras hatinya?


Apa pula kelemahan utama yang ada pada seorang wanita?

Adakah sifat kebudak-budakannya, lemah lembutnya atau kedegilannya?


Saya pastinya salah seorang daripada dua golongan tersebut dan bukan di pertengahannya.


Jika anda ingin tahu (minta maaf la pecah rahsia), kelemahan utama yang ada pada seorang lelaki ialah wanita itu sendiri, dan kelemahan utama yang ada pada seorang wanita ialah lelaki itu sendiri.


Anda tak percaya?


Hai..takkan nak kena masuk Ripley's Believe It Or Not baru nak percaya..


Hal ini telah disebutkan dalam sebuah buku yang menjadi rujukan para intelektual zaman dahulu dan sekarang yakni Kitabullah yang akan saya jelaskan sebentar lagi.


Allah, Dialah yang menciptakan lelaki dan perempuan, logically Dialah yang paling tahu tentang kelemahan dan kekuatan pada diri manusia itu. Bukanlah maksud perkataan saya ini menunjukkan Allah itu lemah kerana mustahil Tuhan bersifat dengan sifat sekurangan, tetapi kelemahan yang Allah letakkan pada lelaki dan perempuan merupakan ujianNya terhadap manusia.


Jadi Allah telah memberi pesanan kepada lelaki mahupun perempuan untuk mengenalpasti kelemahan mereka dalam firmanNya dalam Surah Ali Imran (3:14) :


زُيِّنَ لِلنَّاسِ حُبُّ الشَّهَوَاتِ مِنَ النِّسَاء وَالْبَنِينَ وَالْقَنَاطِيرِ الْمُقَنطَرَةِ مِنَ الذَّهَبِ وَالْفِضَّةِ وَالْخَيْلِ الْمُسَوَّمَةِ وَالأَنْعَامِ وَالْحَرْثِ ذَلِكَ مَتَاعُ الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَاللّهُ عِندَهُ حُسْنُ الْمَآبِ
Dihiaskan (dan dijadikan indah) kepada manusia: kesukaan kepada benda-benda yang diingini nafsu, iaitu perempuan-perempuan dan anak-pinak; harta benda yang banyak bertimbun-timbun, dari emas dan perak; kuda peliharaan yang bertanda lagi terlatih; dan binatang-binatang ternak serta kebun-kebun tanaman. Semuanya itu ialah kesenangan hidup di dunia. Dan (ingatlah), pada sisi Allah ada tempat kembali yang sebaik-baiknya (iaitu Syurga).


Daripada kalam Allah tersebut, kita dapat koreksi bahawa kelemahan seorang manusia baik lelaki mahupun perempuan, ialah perkara-perkara yang diingini oleh nafsu, antaranya ialah ;


  1. Perempuan
  2. Anak yang ramai
  3. Harta yang banyak dan bernilai supaya dapat bermegah (dari emas dan perak)
  4. Kuda peliharaan (kenderaan)
  5. Binatang-binatang ternakan
  6. Kebun-kebun tanaman


Cuba kita lihat kembali, kelemahan utama yang Allah letakkan ialah permasalahan gender!


Benar tak hipotesis saya tadi?


Jadi, sekarang anda sudah percaya atau belum?


Rakan-rakan sekalian, Allah telah memperingatkan kita supaya kita dapat identify kelemahan ini, supaya kita tidak tergolong dalam golongan yang jatuh dalam had batasan Allah.


Kita sedia maklum bahawa permasalahan antara lelaki dan perempuan ini, pengakhirannya merupakan sesuatu yang amat amat dilarang oleh agama, ditolak oleh akal yang sejahtera, serta dimusuhi oleh hati yang bersih yakni zina.


Logik akal pun sudah menolak perbuatan zina apatah lagi dalil-dalil Al-Quran mahupun Hadis yang tak perlu saya nyatakan di sini.


Di US sekalipun, kita mendengar slogan-slogan seperti "sex without conscious is a rape" dan pelbagai lagi slogan yang datang daripada rakyatnya yang bencikan zina.


Pornography pula hanya khusus untuk orang dewasa (adult content) kerana mereka pun tak suka anak-anak mereka dipengaruhi perkara-perkara kotor ini. Kenapa tak dibuat children content ke, youth content ke, kalau perkara zina merupakan suatu perkara yang dapat diterima oleh akal dan norma masyarakat ?



Hai..orang kafir pun membencinya, takkan orang Islam berlengah-lengah pula dalam soal ini?


Oleh yang demikian, Allah menetapkan beberapa peraturan dalam pergaulan antara kita sesama lelaki dan perempuan. Allah sama sekali tidak melarang pergaulan sesama kita namun disana pastinya ada batasan atau limitation.


Kalau kita ada rumah, mesti kita buat pagar kan?

Kalau kita ada kebun, pun kita letak jaring.

Kalau kita ada barang-barang, pasti kita asingkan daripada barang orang lain.

Kalau kita ada bilik, pasti ada dinding !

Jadi, batasan merupakan suatu yang baik atau sebaliknya?

Fikir-fikirkanlah sahabat-sahabatku yang bijak sekalian!


Saya suka untuk kita hayati dua kalam Allah di bawah. Cuba kita perhatikan di mana perbezaan dan persamaan kedua ayat tersebut. Anda akan dapati suatu penemuan yang amat menarik.


Pertamanya ialah penegasan Allah dalam masalah zina seperti dalam firmanNya dalam Surah An-Nur (24:2) :


الزَّانِيَةُ وَالزَّانِي فَاجْلِدُوا كُلَّ وَاحِدٍ مِّنْهُمَا مِئَةَ جَلْدَةٍ
Perempuan yang berzina dan lelaki yang berzina, hendaklah kamu sebat tiap-tiap seorang dari keduanya seratus kali sebat….


Keduanya ialah penetapan hukuman terhadap orang yang mencuri seperti dalam firmanNya dalam Surah Al-Maidah (5:38) :

وَالسَّارِقُ وَالسَّارِقَةُ فَاقْطَعُواْ أَيْدِيَهُمَا جَزَاء بِمَا كَسَبَا نَكَالاً مِّنَ اللّهِ وَاللّهُ عَزِيزٌ حَكِيمٌ
Dan orang lelaki yang mencuri dan orang perempuan yang mencuri maka (hukumnya) potonglah tangan mereka sebagai satu balasan dengan sebab apa yang mereka telah usahakan, (juga sebagai) suatu hukuman pencegah dari Allah. Dan (ingatlah) Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.


Haa..adakah anda sudah nampak dimana similarity dan difference dalam dua ayat di atas?


Jadi, kedua-dua kata-kata Allah tersebut menegaskan tentang hukuman yang Allah tetapkan bagi pelaku zina lelaki dan perempuan, dan pencuri lelaki dan perempuan.


Dalam soal zina, Allah menyebut penzina perempuan terlebih dahulu sebelum penzina lelaki.


Sedangkan dalam soal mencuri, Allah menyebut pencuri lelaki terlebih dahulu sebelum pencuri perempuan.


Kemudian, kita dapat identify bahawa Allah menyebut dan specify kedua-dua golongan (lelaki dan perempuan) sedangkan dalam kebanyakan ayat Al-Quran yang lain, kita dapat lihat bahawa Allah hanya menyebut kepada lelaki namun dengan sendirinya dapat difahami bahawa ia turut merujuk kepada perempuan kerana gaya uslub Bahasa Arab memang begitu. Contoh terdekat ialah dalil Al-Quran yang pertama saya berikan tadi.


Cuba kita renungi kembali, memang tidak dinafikan wanita merupakan faktor penyumbang yang lebih besar kepada zina daripada lelaki. Hal ini disebabkan oleh kelemahan yang ditonjolkan oleh para wanita seperti memperagakan bentuk tubuh, bersuara lembut bagi menarik perhatian lelaki, membenarkan sentuhan-sentuhan lelaki walaupun sedikit dan sebagainya lagi.


Dalam soal mencuri, menipu dan jenayah lain, lelaki lebih terkehadapan untuk melakukannya berbanding wanita kerana kelemahan yang ada pada lelaki seperti meyakini matlamat menghalalkan segala cara untuk mendapatnya, bersikap ego untuk melakukan perubahan serta mencari jalan mudah untuk mendapatkan apa yang dihajati.


Kemudian, kita dapati dalam soal-soal begini, Allah specify kedua-dua golongan kerana baik lelaki mahupun perempuan, kita dipengaruhi oleh dua musuh yang sama yakni nafsu dan syaitan. Jadi, kita berkemampuan, berkelayakan, dan memang suatu yang menyeronokkan untuk melakukan perkara-perkara yang dilarang Allah kerana semua itu adalah kesukaan musuh-musuh kita tadi.


Wah..sekarang kita sudah dapat identify kelemahan kita..jadi apakah solusi atau penyelesaiannya?


Setelah menyedari kelemahan, apa pula kekuatan yang dapat kita tonjolkan daripada diri kita?


Ingin tahu lebih lanjut?


Nantikan artikel yang akan datang..


Jangan biarkan diri anda dalam misteri..


Wallahua'lam.


Yang Fakir,

IbnuAbuFadhilah




The Forgotten Pillar of Islam

This is recording of the khutbah on March 19, 2010 by Brother Yasser Arafat.

May Allah bless him




Event yang Lebih baik ?

Event beramai-ramai memang menyeronokkan. Cuti Spring Break yang lalu telah memberi ruang untuk kita bernafas dan melakukan aktiviti bersama. Tidak cukup melayan Counter Strike di bilik, kita mengerjakannya secara berjemaah di Memorial dan Morgan. Tak cukup dengan itu, kita sambung lagi dengan picnic dan barbeque. Wah, inilah baru nama cuti !


Selepas bercuti, kita ada satu lagi event. Kita memilih para pimpinan baru yang akan menerajui MSAV. Kita pun mulalah cadang pelbagai aktiviti dan event yang 'mesti' dilakukan oleh para pimpinan ini. Dari Malaysian Night hinggalah kepada Midwest, satu manifesto pun kita tidak pernah lupakan. Kemudian apa lagi, kita bantai apa yang disajikan.


Best sungguh bila melakukan sesuatu secara bersama. Seronok bila menyaksikan ramai yang terlibat. Ceria bila melihat ramai yang hadir.


Namun di sebalik semua itu, bagaimana pula keterlibatan kita, kehadiran kita, keluangan masa kita dalam aktiviti bersama juga, bahkan lebih baik yakni aktiviti mengenali Allah, mengenali ajaran Muhammad dan membetulkan arah kehidupan kita. Saya tidak mengatakan salah aktiviti lain seperti main game, jamming, picnic dan sebagainya tetapi apa salahnya kalau kita buat kedua-duanya?


Teringat apabila bersembang dengan rakan-rakan sebelum kelas MSE bermula.



"Rugi jugak aku tak pergi konsert Muse semalam..hehe tapi nak buat macam mana tiket mahal sangat!" kata seorang rakan.


"Alah, engkau kalau fikir rugi memang sampai bila pun engkau tak pergi. Tutup mata jer pastu beli.."sebut seorang lagi.


"Ntah ko ni..mahal pun tapi berbaloi..Bukan Muse tu nak datang hari-hari kat Nashville ni..apela ko nie.." seorang lagi memberi hujahnya.


Sebenarnya, saya teringin untuk mengubah dialog tersebut yang mana temanya bukan pergi konsert Muse tapi program berbentuk Islami. Contoh terdekat ialah program Halaqah di Vanderbilt. Saya cuba ubah balik dialog tadi yer.


"Rugi giler-giler ar semalam aku tak pergi Halaqah kat Calhoun..dah la free jer tak kena bayar!" kata seorang rakan.


"Tu la engko, engkau kalau fikir rugi (masa untuk study) memang sampai bila pun engkau tak pergi. Main facebook tak rugi masa pulak?" sebut seorang lagi.


"Ntah ko ni..kalau kena bayar sekalipun..adakah tidak berbaloi?..Bukan ustaz tu dapat datang hari-hari kat Vandy ni, tu pun nasib ustaz yang cari kita..nak tunggu kita cari ustaz memang tunggu kucing pergi sekolah la..apa la ko nie.." seorang lagi memberi hujahnya.


"Haa..biar aku konklusikan..Ah lu pikir la sendiri..Assemekom.." ni Nabil Raja Lawak pula menyibuk.


Cuba kita renung- renungkan bersama.


Kenapa kita tidak merasa rugi apabila terlepas program-program yang ilmiah (yang jarang-jarang dibuat) dan banyak inputnya, namun kita merasa rugi apabila terlepas program yang tiada membina akal dan pengetahuan kita (yang bila-bila masa pun boleh buat) ?


Kenapa kita rasa menyesal apabila tidak dapat bersua dengan penyanyi yang kita sukai, sedangkan kita tak rasa menyesal apabila tidak dapat mengenali Allah dan mendalami sirah rasulNya dengan lebih dekat melalui tazkirah dan ceramah?


Kenapa kita rasa menyesal tak pergi konsert yang hanya memberi kegembiraan sementara, berbanding mendapat input berguna yang mampu kita aplikasikan kepada diri seterusnya menunjuk ajar rakan-rakan serta ahli keluarga kita?


Kenapa mudah beri alasan tidak cukup duit untuk bayaran apa-apa program, tetapi untuk konsert yang disebutkan, kita mampu berusaha mengumpul duit, meminjam duit rakan, menumpang kereta orang dan sebagainya lagi?


Yang mana lebih berbaloi, bermanfaat dan memberi kepuasan: membelanjakan sesuatu yang bersifat keseronokan sementara, atau membelanjakan sesuatu untuk keseronokan dan kegunaan yang lebih lama?


Ingat, kita bukan selama-lamanya membujang! Jika kita tidak mempelajari Islam dari sekarang, maka saksikanlah generasi-generasi yang akan kita lahirkan, yang akan lebih tidak faham tentang agama yang suci ini kerana kejahilan, kemalasan dan kebongkakkan kita di masa kini.


Asyik ber"event". Tahukah anda apakah event yang lebih baik?


Nak tahu? Mana boleh. Kena la rahsiakan. Kalau tak nanti semua orang nak tahu. Nanti kalau cerita, pasti tiada yang ingin membuang masa lagi dengan perkara-perkara kurang berfaedah yang lain. Berhabuk la X-Box nanti.


Event ini tidak lama pun. Boleh jadi 10 minit, boleh jadi 15 minit, dan paling lama pun satu jam.


Event ini tidak perlu bayar. Malah, orang yang datang diberi bayaran. Dan bayaran tidak diberikan berdasarkan participation mereka bahkan semata-mata berdasarkan kehadiran mereka. Jadi, datang untuk tidur ke, datang saja-saja ke, datang sebab nak jumpa kawan ke, semuanya tidak terlepas daripada mendapat bayaran disebabkan oleh kehadiran mereka.


Event ini walaupun kecil-kecilan tapi dapat sijil. Betul tak tipu. Setiap yang hadir, nama mereka akan dicatat, diagungkan dan disimpan sebagai rekod yang penting. Siap frame lagi.


Sudah dapat teka atau belum? Disebabkan rasa sayang saya pada anda, amat berharap anda ingin turut serta dalam event ini, jadi saya umumkan event tersebut di bawah.


Dengarlah pengumuman dari Rasulullah ini (hadis qudsi):


عَنْ النَّبِيِّ ‏ ‏صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ‏ ‏قَالَ ‏ ‏إِنَّ لِلَّهِ تَبَارَكَ وَتَعَالَى مَلَائِكَةً ‏ ‏سَيَّارَةً ‏ ‏فُضُلًا ‏ ‏يَتَتَبَّعُونَ ‏ ‏مَجَالِسَ الذِّكْرِ فَإِذَا وَجَدُوا مَجْلِسًا فِيهِ ذِكْرٌ قَعَدُوا مَعَهُمْ وَحَفَّ بَعْضُهُمْ بَعْضًا بِأَجْنِحَتِهِمْ حَتَّى يَمْلَئُوا مَا بَيْنَهُمْ وَبَيْنَ السَّمَاءِ الدُّنْيَا فَإِذَا تَفَرَّقُوا عَرَجُوا وَصَعِدُوا إِلَى السَّمَاءِ قَالَ فَيَسْأَلُهُمْ اللَّهُ عَزَّ وَجَلَّ وَهُوَ أَعْلَمُ بِهِمْ مِنْ أَيْنَ جِئْتُمْ فَيَقُولُونَ جِئْنَا مِنْ عِنْدِ عِبَادٍ لَكَ فِي الْأَرْضِ يُسَبِّحُونَكَ وَيُكَبِّرُونَكَ وَيُهَلِّلُونَكَ وَيَحْمَدُونَكَ وَيَسْأَلُونَكَ قَالَ وَمَاذَا يَسْأَلُونِي قَالُوا يَسْأَلُونَكَ جَنَّتَكَ قَالَ وَهَلْ رَأَوْا جَنَّتِي قَالُوا لَا أَيْ رَبِّ قَالَ فَكَيْفَ لَوْ رَأَوْا جَنَّتِي قَالُوا ‏ ‏وَيَسْتَجِيرُونَكَ ‏ ‏قَالَ وَمِمَّ ‏ ‏يَسْتَجِيرُونَنِي ‏ ‏قَالُوا مِنْ نَارِكَ يَا رَبِّ قَالَ وَهَلْ رَأَوْا نَارِي قَالُوا لَا قَالَ فَكَيْفَ لَوْ رَأَوْا نَارِي قَالُوا وَيَسْتَغْفِرُونَكَ قَالَ فَيَقُولُ قَدْ غَفَرْتُ لَهُمْ فَأَعْطَيْتُهُمْ مَا سَأَلُوا ‏ ‏وَأَجَرْتُهُمْ ‏ ‏مِمَّا ‏ ‏اسْتَجَارُوا ‏ ‏قَالَ فَيَقُولُونَ رَبِّ فِيهِمْ فُلَانٌ عَبْدٌ خَطَّاءٌ إِنَّمَا مَرَّ فَجَلَسَ مَعَهُمْ قَالَ فَيَقُولُ وَلَهُ غَفَرْتُ هُمْ الْقَوْمُ لَا يَشْقَى بِهِمْ جَلِيسُهُمْ

Sesungguhnya Allah s.w.t Yang Maha Memberkati lagi Maha Tinggi memiliki para Malaikat yang mempunyai kelebihan yang diberikan oleh Allah s.w.t. Para Malaikat selalu mengelilingi bumi. Para Malaikat sentiasa memerhati majlis-majlis zikir (majlis ilmu). Apabila mereka dapati ada satu majlis yang dipenuhi dengan zikir, mereka turut mengikuti majlis tersebut di mana mereka akan melingkunginya dengan sayap-sayap mereka sehinggalah memenuhi ruangan antara orang yang menghadiri majlis zikir tersebut dan langit. Apabila orang ramai yang hadir dalam majlis tersebut beredar, para malaikat naik ke langit.


Allah s.w.t bertanya para malaikat meskipun Allah mengetahui pergerakan mereka : "Dari mana kamu datang?"

Malaikat menjawab : "Kami datang dari tempat hamba-hambaMu di dunia. Mereka bertasbih, bertakbir, bertahlil, bertahmid serta berdoa memohon dari-Mu."

Allah s.w.t berfirman : "Apakah yang mereka mohonkan.?"

Para Malaikat menjawab : "Mereka memohon Syurga dari-Mu."

Allah berfirman : "Apakah mereka pernah melihat Syurga-Ku?"

Para Malaikat menjawab : "Belum, wahai Tuhan."

Allah berfirman : "Bagaimanakah seandainya jika mereka dapat melihat Syurga-Ku?"

Malaikat berkata lagi : "Mereka juga memohon daripada-Mu perlindungan."

Allah berfirman : "Mereka mohon perlindungan-Ku dari apa?"

Malaikat menjawab : "Dari Neraka-Mu, wahai Tuhan."

Allah berfirman : "Apakah mereka pernah melihat Neraka-Ku?"

Malaikat menjawab : "Belum."
Allah berfirman : "Bagaimanakah seandainya jika mereka dapat melihat Neraka-Ku."

Malaikat terus berkata : "Mereka juga memohon keampunan-Mu."

Allah berfirman : "Aku sudah mengampuni mereka. Aku telah kurniakan kepada mereka apa yang mereka mohon dan Aku telah berikan ganjaran pahala kepada mereka sebagaimana yang mereka mohonkan."

Malaikat berkata lagi : "Wahai tuhan kami, di antara mereka terdapat seorang hamba-Mu. Dia penuh dengan dosa, sebenarnya dia tidak berniat untuk menghadiri majlis tersebut, tetapi setelah dia melaluinya dia terasa ingin menyertainya lalu duduk bersama-sama orang ramai yang berada di majlis itu."

Allah berfirman : "Aku juga telah mengampuninya. Mereka adalah kaum yang tidak akan dicelakakan dengan majlis yang mereka adakan." (Hadis riwayat Muslim) ‏ ‏


Satu pengajaran


Jadi dalam hadis qudsi tersebut, kita dapat lihat bagaimana janji Allah untuk orang-orang yang menghidupkan majlis zikir (yakni majlis ilmu). Allah puji orang-orang ini kerana mereka ini tidak pernah melihat Allah tetapi saling mengingatkan antara satu sama lain supaya takutkan Allah, mengingati Allah dalam setiap keadaan dan mengutamakan Allah melebihi segala urusan.


Allah puji lagi orang-orang begini kerana mereka tak pernah pun melihat syurga dan neraka. Tapi bagaimana mereka mampu berkumpul, memberi pengisian, mengingatkan antara satu sama lain supaya memperbanyakkan amalan supaya memperolehi syurga dan meninggalkan perkara-perkara yang buruk yang membawa kepada neraka.


Lalu Allah mengiktiraf perbuatan mereka, event mereka, aktiviti mereka, memberi anugerah keampunan kepada mereka dan menerima segala permohonan mereka. Hatta jika ada yang terlibat secara tidak langsung pun dengan event ini, Allah turut mengiktiraf mereka sebanding dengan orang yang terlibat secara langsung.




MasyaAllah, betapa mudah untuk mendekati Allah. Mengapa kita tidak merebutnya?


Cuba kita fikir kembali, mana ada dalam dunia ini ada orang nak anjurkan event macam ini. Siapa yang datang boleh dapat duit. Yang tidur tak participate pun dapat duit. Yang saja-saja datang nak duit pun dapat duit. Malah yang datang saja-saja singgah lenggang kangkong pun dapat duit! Pastilah bankrupt orang yang nak buat event ini.


Jom kita rebut peluang yang ada untuk mendekati Allah dengan menghadiri pengisian, tazkirah, halaqah, usrah dan sebagainya lagi!


Tidakkah kita menyedari bahawa hatta selepas datang ke US pun, masih ada orang yang nak peringatkan kita, menasihati kita, melaksanakan program untuk kita dan bersusah payah berfikir untuk kita.


Bukankah itu tanda Allah mahukan kita jadi baik, jadi soleh, dan ingin membawa kita kepada jalan yang benar.


Bukankah nabi telah berpesan kepada kita:


قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ‏ ‏صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ‏ ‏مَنْ يُرِدْ اللَّهُ بِهِ خَيْرًا ‏ ‏ يُفَقِّهْهُ فِي الدِّينِ
Sesiapa yang Allah kehendaki dia kepada kebaikan, Allah fahamkan dia tentang agama. (Hadis riwayat al-Darimi)


MasyaAllah, bukan sedikit pengisian yang ada di Vanderbilt ini! Yang sedikit ialah orang yang menghadirinya!


Konklusi


Ada orang mengajak supaya tangguhkan akhirat, kejar keduniaan.


Ada orang pula mengajak supaya tinggalkan dunia, ambillah akhirat.


Nabi kita mengajak supaya mengambil kedua-duanya.


Justeru, saya juga ingin mengajak kita supaya seimbangkan antara kemahuan kita terhadap dunia dan tanggungjawab kita terhadap akhirat.


Rujukan ;


1. Sahih Bukhari

2. Sunan ad-Darimi


Yang Menulis,

Tinta Muhandis

Change Begins With Choice

Bismillah,

Assalamualaikum
For true success, ask yourself these four questions:

Why ?

Why not ?

Why not me ?

Why not now ?

“Truly, God does not change the condition of a people until they change what is in themselves.” (Quran 13:11)

Any day we wish; we can discipline ourselves to change it all. Any day we wish; we can open the book that will open our mind to new knowledge. Any day we wish; we can start a new activity. Any day we wish; we can start the process of life change. We can do it immediately, or next week, or next month, or next year.

We can also do nothing. We can pretend rather than perform. And if the idea of having to change ourselves makes us uncomfortable, we can remain as we are. We can choose rest over labor, entertainment over education, delusion over truth, and doubt over confidence. The choices are ours to make. But while we curse the effect, we continue to nourish the cause.

As Shakespeare uniquely observed, “The fault is not in the stars, but in ourselves.” We created our circumstances by our past choices. We have both the ability and the responsibility to make better choices beginning today. Those who are in search of the good life do not need more answers or more time to think things over to reach better conclusions. They need the truth. They need the whole truth. And they need nothing but the truth.

We cannot allow our errors in judgment, repeated every day, to lead us down the wrong path. We must keep coming back to those basics that make the biggest difference in how our life works out. And then we must make the very choices that will bring life, happiness and joy into our daily lives.

And if I may be so bold to offer my last piece of advice for someone seeking and needing to make changes in their life – If you don’t like how things are, change it! You’re not a tree. You have the ability to totally transform every area in your life – and it all begins with your very own power of choice.

(Article : Change Begins With Choice, Jim Rohn)

Alhamdulillah.

This 26 until 28 March 2010, MasterPIES will organize an on-site program at University of Michigan, Ann Arbor, Michigan.

All the details about the program can be found here:

http://www.masterpies.com/youthprogram/

Jazakallah

Special from,
Ahmad Nasiruddin Ab Razak,
MasterPIES Trainer,
www.masterpies.com

Heart of Gratitude !!!

A blind boy sat on the steps of a building with a hat by his feet. He held up a sign which said: "I am blind, please help." There were only a few coins in the hat.

A man was walking by. He took a few coins from his pocket and dropped them into the hat. He then took the sign, turned it around, and wrote some words. He put the sign back so that everyone who walked by would see the new words.

Soon the hat began to fill up. A lot more people were giving money to the blind boy. That afternoon the man who had changed the sign came to see how things were. The boy recognized his footsteps and asked, "Were you the one who changed my sign this morning? What did you write?"

The man said, "I only wrote the truth. I said what you said but in a different way."

I wrote: "Today is a beautiful day but I cannot see it."

Both signs told people that the boy was blind. But the first sign simply said the boy was blind. The second sign told people that they were so lucky that they were not blind. Should we be surprised that the second sign was more effective?

Moral of the Story:

Be thankful for what you have. Be creative. Be innovative. Think differently and positively.

When life gives you a 100 reasons to cry, show life that you have 1000 reasons to smile. Face your past without regret. Handle your present with confidence. Prepare for the future without fear. Keep the faith and drop the fear.

The most beautiful thing is to see a person smiling…

And even more beautiful is, knowing that you are the reason behind it!!!

Relation to dakwah

Another thing is that, this is a good anologous to dakwah.

We must be creative in spreading the message of Islam.

Also, although we got nothing from this work, but Allah knows our deeds.

The most beautiful thing is to see our family and friends as well as ourselves in the paradise..

Allah said in the Quran in Surah At-Tahrim (66:6) ;

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَارًا وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ عَلَيْهَا مَلَائِكَةٌ غِلَاظٌ شِدَادٌ لَا يَعْصُونَ اللَّهَ مَاأَمَرَهُمْ وَيَفْعَلُونَ مَا يُؤْمَرُونَ
O you who have believed, protect yourselves and your families from a Fire whose fuel is people and stones, over which are [appointed] angels, harsh and severe; they do not disobey Allah in what He commands them but do what they are commanded.
By : Muhammad Asyraf Abdullah

Intro flash STU



Marilah kita sama-sama memeriahkan lagi Sure The Unsure (STU) pada esok hari supaya kita dapat menambahkan ilmu, membuang keraguan, menghilangkan was-was lantas dapat beribadah dengan lebih sempurna.

Program pagi esok akan bermula pada pukul 10 pagi hingga 5 petang dengan diselangi makan tengahari dan solat dan diakhiri dengan sesi soal jawab dan LDK.

Para peserta dinasihati untuk datang awal bagi menghormati dua orang penceramah yang datang jauh ke Vanderbilt University semata-mata untuk mencurahkan ilmu mereka kepada kita.

Laporan dari : AJK STU 2010

Korban Sepeda ?

Apa benda pula sepeda ini? Sepeda ialah basikal dalam bahasa Indonesia. Kisah yang ingin saya kongsikan ialah berkenaan kesetiaan seorang ahli jemaah Ikhwanul Muslimin yang diceritakan kembali oleh Imam Hassan al-Banna. Saya quote di bawah kisah tersebut yang bersumberkan daripada buku Majmu' ar-Rasail oleh Imam Hassan al-Banna.



"Barangkali anda juga hairan ketika mengetahui bahawa sumber kewangan lkhwanul Muslimin bersifat suka rela, bukan paksaan, sehingga barangsiapa (di kalangan ahli) yang tidak mampu memberikannya kepada jamaah, dia tidak akan dikurangi sedikit pun hak-hak ukhuwahnya. Meskipun hal ini jelas-jelas termaktub dalam teks Anggaran Dasar jamaah, namun para anggota Ikhwan senantiasa berlumba-lumba untuk berkorban di jalan Allah jika diseru untuk itu.

Dengarlah sebuah kisah di tengah pembangunan masjid di wilayah Islamiyah. Ketika salah seorang ketua kelompok jamaah memberikan pesanannya kepada anggota untuk berinfaq, berdirilah salah seorang dari mereka yang kerja sehariannya hanyalah pekerja kilang. Dia berjanji akan menyumbang 1.5 junaih (mata wang Mesir) tiga hari kemudian. Akan tetapi, dia banyalah pekerja kilang yang miskin, dari mana dia mampu mendapatkan wang sebanyak itu?

Sebenarnya dia ingin meminjam dahulu, namun khuatir pembayarannya tertunda. Dia ingin mendapatkan wang dengan segera tetapi tidak dengan cara yang sedemikian. Dia berfikir dan berfikir, namun dia tidak berhasil mendapatkan sebarang idea untuk dia mendapatkan wang (untuk bersedeqah). Yang mampu dilakukan olehnya hanyalah menjual satu-satunya basikal yang biasa dipakai olehnya untuk berangkat ke tempat kerja yang berjarak sekitar 6 kilometer. Benarlah, akhirnya dilaksakan apa yang difikirkan olehnya itu.

Tepat pada hari yang dijanjikan, dia menyerahkan wang yang diperolehinya. Dengan demikian, dia telah menghimpun dua kebajikan : menepati janji dan bersedekah. Di kemudian hari sang ketua melihat bahawa saudara tersebut yang kerjanya sebagai buruh kilang tadi sering terlambat datang di Majlis Ta'lim Isya'. Sang ketua tidak mengetahui alasannya dan jika bertanya pun tidak dijawabnya.

Akhirnya dia diberi tahu oleh salah seorang kawan rapatnya yang mengetahui keadaan saudara tadi. Dia memberitahu sang ketua bahawa saudara tadi menjual basikalnya untuk melunaskan janji infaq pembangunan masjid. Oleh sebab itu, setiap pagi dia hanya berjalan kaki dan terlambat mengikuti pengajian.

Mendengarkan ini, terkejutlah sang ketua dan para ikhwan yang lain. Mereka kemudian membuat keputusan untuk menggantikan sumbangan infaqnya dengan menggantikan basikal lamanya dengan basikal yang baru agar dia senantiasa mengenang balasan kesetiaannya pada janji." (Majmu' ar-Rasail)

Jadi para sahabat sekalian, adakah kita masih lagi mencintai harta yang kita miliki melebihi cinta kita kepada Allah dan Rasulullah?

Bukankah kita di Vandy ini tidak pernah sekali pun lapar kerana tidak cukup duit?

Bukankah kita masih mampu membeli makanan di luar kerana tidak kenyang-kenyang dengan apa yang ada?

Bukankah kita masih mampu membeli itu dan ini di Ebay dan Amazon tanpa perlu memikirkan perlu berlaparan?

Tidakkah kita meyakini banyaknya firman Allah dan sabda nabi tentang kepentingan sedeqah atau infaq yang tak perlu saya sisipkan di sini?

Konklusi

Sedeqah dan infaq merupakan salah satu kekuatan Islam dalam ekonomi yang kita tidak sedar.

Islam mempunyai kekuatan ekonomi yang cukup baik dengan pertamanya kewangan jangka masa panjang (zakat) dan kewangan jangka masa pendek (sedeqah).

Di Vandy pula, program-program yang diadakan termasuklah STU pada esok hari memerlukan sumbangan ikhlas daripada para pelajar yang bergelar Muslim, yang mengimani janji-janji Allah S.W.T dan menginginkan syafaat baginda Rasulullah.

Saya akhiri dengan pesanan Allah tentang jual beli antara kita denganNya dalam Surah at-Taubah (9:111)

إِنَّ اللّهَ اشْتَرَى مِنَ الْمُؤْمِنِينَ أَنفُسَهُمْ وَأَمْوَالَهُم بِأَنَّ لَهُمُ الجَنَّةَ يُقَاتِلُونَ فِي سَبِيلِ اللّهِ فَيَقْتُلُونَ وَيُقْتَلُونَ وَعْداً عَلَيْهِ حَقّاً فِي التَّوْرَاةِ وَالإِنجِيلِ وَالْقُرْآنِ وَمَنْ أَوْفَى بِعَهْدِهِ مِنَ اللّهِ فَاسْتَبْشِرُواْ بِبَيْعِكُمُ الَّذِي بَايَعْتُم بِهِ وَذَلِكَ هُوَ الْفَوْزُ الْعَظِيمُ
Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mukmin diri dan harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka. Mereka berperang pada jalan Allah; lalu mereka membunuh atau terbunuh. (Itu telah menjadi) janji yang benar dari Allah di dalam Taurat, Injil dan Al Qur'an. Dan siapakah yang lebih menepati janjinya (selain) daripada Allah? Maka bergembiralah dengan jual beli yang telah kamu lakukan itu, dan itulah kemenangan yang besar.

Oleh: Mr. FBI


STU? Apa benda tu?


Ya, STU ialah Sure The Unsure. Jadi kalau anda tak sure apa ke bende program nie, kena la datang hari Sabtu nie (6 Mac 2010) di The Commons dan anda sure dapat pengalaman yang surely best.

Program ini hanyalah sehari tambah-tambah pula waktu Spring Break tambah pula lagi hari Sabtu. Jadi kalau tak dapat datang tu wallahua'lam la.

Tajuk STU kali ini ialah "The Fiqh of Minorities". Pelbagai informasi penting seperti cara solat ketika travel, makanan zabiha dan non-zabiha, cara wuduk sapu stoking atau kasut (khuf dan jaurab) dan pelbagai lagi hukum fiqh yang kita belum tahu atau tak sure dan memang bukan kebiasaan kita di Malaysia.

Jadi bab-bab fiqh ni kita bukan boleh memandai-mandai. Bersyukurlah kepada Allah kerana walaupun kita di US, kita masih lagi boleh mengikuti program-program seperti ini.

Ambillah peluang keemasan ini untuk meningkatkan ilmu supaya kita dapat beribadah dengan lebih sempurna kerana tidak sempurna ibadah tanpa ilmu.

Dengan ilmulah kita dapat menghlangkan segala keraguan (doubt) kerana keraguan merupakan perkara yang paling bahaya kerana dengan keraguan, kita akan menemui pelbagai lagi keraguan dan ketidakpastian jika kita tidak mengubatinya dengan menuntut ilmu atau bertanya kepada orang yang lebih mengetahui.

Tentatif ringkas STU boleh dilihat dalam email masing-masing atau Facebook group.

Sebenarnya program ini masih memerlukan dana yang banyak kerana makanan akan disediakan (free food) dan juga insentif kepada para speaker. Jadi, ringan-ringankanlah tangan anda untuk menekan butang DONATION di laman web http://www.msavonline.net/ supaya program ini berjaya dilaksanakan dan kita semua dapat manfaat daripadanya.

Jangan lupa hari Sabtu ni bermula pukul 10 pagi. Jangan lupa jugak untuk berinfaq!
AJK STU 2010